Waar op te letten bij het afsluiten van een woonverzekering?

Een koophuis is een mijlpaal in een mensenleven. Het is een kostbaar bezit en juist daarom wilt u het verzekeren tegen diefstal en / of schade. Er zijn twee types woonverzekeringen: opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) en inboedelverzekering.  

Opstalverzekering / woonhuisverzekering

Sommige dingen kunt u niet ‘wegnemen’ van het huis, de zogeheten opstal. In principe wordt de herbouwwaarde van uw woning verzekerd. Met het bedrag (exacte waarde) kunt u uw woning weer laten bouwen als er iets ernstigs mee gebeurt. Een opstalverzekering afsluiten is niet verplicht. Echter, de bank mag het afsluiten ervan eisen indien u een hypotheek wenst.

Opstalverzekering / woonhuisverzekering kosten

In de berekening van de premie worden de volgende punten meegenomen:

  • Herbouwwaarde woning;
  • De regio waarin u woonachtig bent;
  • Eigen risicohoogte;
  • Zaken die u wellicht meeverzekert.

Een gangbaar bedrag is er dus niet.

Inboedelverzekering  

Met inboedel worden alle spullen in bedoeld die u in uw woning hebt. Bijvoorbeeld uw meubilair. De inboedelverzekering is hierop gericht. Er zijn twee types inboedelverzekeringen. Meer daarover vindt u hieronder. 

Extra uitgebreide inboedelverzekering

Met een extra uitgebreide inboedelverzekering bent u in de meeste gevallen verzekerd tegen storm-, brand- en waterschade, blikseminslag, inbraak en diefstallen. 

Allrisk-inboedelverzekering

Met een allrisk-inboedelverzekering verzekert u uzelf tegen vrijwel alle denkbare schades. Deze vorm vergoedt geen schadesoorten die zijn ontstaan door natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen of een oorlog. Het onderscheid tussen extra en allrisk is dat de allrisk meestal schade die abusievelijk ontstaat, ook vergoedt. Voorbedachtelijke schade wordt nooit vergoed. 

Inboedelverzekering kosten

In de berekening van de premie worden de volgende punten meegenomen:

  • Hoeveelheid waardevolle bezittingen;
  • Uw huis;
  • Geboortedatum hoofdverdiener;
  • Huishoudenssamenstelling.

Een gangbaar bedrag is er dus niet. 

Woonverzekering vergelijken

Vergelijk alle dekkingen van de verzekeraars voordat u een woonverzekering afsluit. Er zijn namelijk verschillen tussen het al dan niet vergoeden van een specifiek schadesoort. De condities kunnen erg verschillen per verzekeraar. Het kan zo zijn dat een deel van uw inboedel niet meeverzekerd is. Of het eigen risicobedrag ligt hoger.

Inbraakverzekering

Voor eventuele inbraak bent u standaard verzekerd als u een woonverzekering heeft afgesloten.

KortingVergelijker