Flinke stijging energienota

De energienota stijgt in 2018 met bijna €200,-. Dat is een gigantisch verschil. Energieleveranciers verhogen hun tarieven en de overheid past hogere heffingen toe.

Eneco en Nuon, twee grote energieleveranciers, verhogen de tarieven in januari 2018 met ca. €30,- per jaar. Andere energieleveranciers verwachten ook dat hun prijzen stijgen in het nieuwe jaar. De inkoopprijzen voor stroom en gas zijn flink gestegen door de aantrekkende economie, vandaar de hogere tarieven.

Hogere rekeningen
Het overgrote deel van de energierekening wordt betaald voor gas. Toch is de energierekening erg gestegen, als je alles bij elkaar optelt.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat de maatregelen op het gebied van duurzaamheid en milieu ieder Nederlands gezin ca. €135,- meer zou kosten. De energiebelasting op gas neemt bijna €55,- toe per huishouden!

Het enige positieve aan de energierekeningen in 2018 is dat de energiebelasting op stroom zo’n €30,- daalt. De energiebelastingen stijgen met wel €130,- netto.

Dat is niet alles. Toezichthouder ACM geeft netbeheerders de toestemming om de netbeheerkosten te verhogen. Gemiddeld is de stijging nog geen €15,-, maar bij o.a. Stedin en Enexis gaat het om wel €23,50.

Kort samengevat houdt het in dat het gemiddelde gezin, dat bestaat uit 4 personen, volgend jaar bijna €190,- meer betaalt aan energierekeningen.

Uiteraard betekent dit dat mensen op zoek gaan naar manieren voor energiebesparing. Je kunt 
hier de korting op energie vergelijken, zodat je kunt besparen op de energiekosten. 

Terug naar nieuws lijst
KortingVergelijker